Önemli Bilgiler

BUZAĞI BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

BUZAĞI BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Büyükbaş hayvanların gelişiminin %60’ı ilk 6 aylık dönemde, %25’i bir yaşına kadar kalan ’i ise üç yaşına kadar şekillenmektedir. Dişi hayvanların damızlık kabiliyetini geliştirmek bizlere yüksek süt verimli ve kaliteli inekler sunar. Bu başarıya ulaşmanın en kolay...

DÖL TUTMAMANIN NEDENLERİ

DÖL TUTMAMANIN NEDENLERİ

Sağmal süt sığırlarının doğum sonrası enerji ihtiyaçları artar ve dengelenmediği zaman hayvanların normalden daha geç kızgınlığa geldiği ve döl verimlerinde azalma olduğu görülür. Yanlış düzenlenen ve uygulanan TMR (Hayvanın yediği toplam karışım)’ın hayvanlarda...

HANGİ BESİ YEMİNİ KULLANMALIYIM ?

HANGİ BESİ YEMİNİ KULLANMALIYIM ?

Besiye alınacak danaların bakım ve beslenmeleri üç ayrı dönemde yapılmalıdır. Bu dönemler rumen (işkembe) geliştirme dönemi, büyüme (boylandırma) dönemi ve yoğun kilo aldırma (semirtme) dönemidir. Danalara kaliteli kaba yem ve kesif yemler erken yaşta yeterli miktarda...

BESİ PERFORMANSINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

BESİ PERFORMANSINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Modern besi, genç ve canlı ağırlık kazanmaya müsait hayvan­larla yürütülür. Hayva­nın genetik yapısında var olan gelişme kabiliyeti, uygun besin, mineral ve katkı maddeleri temini ile sağlanır. Hayvanların erken yaşta yağlanması arzu edilen yönde besi artışını...

BESİ SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE KULLANILAN YEMLER

BESİ SIĞIRLARININ BESLENMESİNDE KULLANILAN YEMLER

1- KABA YEMLER: Besi sığırlarının yemlenmesinde söz konusu olan çeşitli kaba yemlerin özellikleri; - vejetasyon durumu, HS miktarı ve enerji yoğunluğu - zararlı bileşenlerin miktarı - yem tüketimi, enerji tüketimi üzerine yemlerin etkisi, kaba yemlerin birlikte etkisi...

BESİ ŞEKİLLERİ

BESİ ŞEKİLLERİ

Buzağı Besisi: Buzağı eti sığır etinden (yaklaşık 500 kg CA) %30 daha az enerji içerir  ve daha açık renklidir. Açık renk Fe teminindeki eksiklikten (süt Fe'den fakirdir) ve kas renk maddesi miyoglobin sentezinin azlığından kaynaklanır. Kimi yemleme şekilleri (yalnız...